Travel Grant: Jelmer Lindeboom (Woods Hole, USA)

Verslag Physiology Course, Woods Hole, USA (12 juni 2010 - 1 augustus 2010)

Afgelopen zomer heb ik deelgenomen aan de 118e  editie van de Physiology Course van het Marine Biology Laboratory in Woods Hole (USA). Het thema van de Physiology Course was dit jaar ‘Modern Cell Biology using Microscopic, Biochemical and Computational Approaches’, wat erg goed past bij mijn promotie bij Anne Mie Emons (Wageningen Universiteit). De groep van 28 studenten bestond uit PhD studenten, post-docs en beginnende groepsleiders. Elke dag begon met een lezing en 's middags en 's avonds werkten we aan onze projecten. 

Aan één project, een samenwerking tussen Gaudenz Danuser (Harvard) en Dyche Mullins (UCSF), heb ik twee perioden gewerkt. Het project ging over hoe ‘low copy number’ plasmiden in bacteria er voor zorgen dat ze in beide dochtercellen terecht komen na celdeling. Een bacteriele actine homoloog speelt een rol bij de segregatie van de plasmiden. Een van deze plasmiden zorgt voor resistentie tegen een groot aantal antibiotica wat grote problemen geeft in ziekenhuizen. Met de groep van Dyche Mullins heb ik de experimenten ontworpen en uitgevoerd en met de groep van Gaudenz Danuser heb ik aan geautomatiseerde beeldanalysevan de experimenten gewerkt. 

Voor een ander project heb ik samengewerkt met Wallace Marshall (UCSF). Zijn werk concentreert zich op de vraag hoe vanuit één dimensionale informatie van het DNA de drie dimensionale structuur van de cel kan worden gebouwd slechts door regulatie van genexpressie. We hebben een de veronderstelling uit een oud artikel dat dochtercellen na celdeling spiegelgewijs symmetrisch zijn onderzocht. 

De lezingen waren indrukwekkend en de sfeer onder de staf en mede studenten was fantastisch. Ook het ‘s nachts zwemmen met fluorescente algen was onvergetelijk. Ik heb veel geleerd van de positieve benadering van de wetenschap tijdens de Physiology Course. 

Beide projecten waar ik aan gewerkt verschijnen als poster presentatie op het congres van de ‘American Society for Cell Biology’ later dit jaar in Philadelphia en ik heb goede hoop dat het werk ook zal worden gepubliceerd. 

Ik wil de VvB-BMT graag bedanken voor het mede mogelijk maken van deze ervaring.